Otevřený dopis paní Tereze Janků, odpovědné vedoucí redaktorů a inkvizitorů iDnes

Problémy s objektivitou článků, redaktorů a inkvizitorů na iDnesu jsou v posledním době čím dál tím větší. Vůbec nechápu, co je k tak zaryté jednostrannosti výkladů a totálnímu honu na diskutéry s nevládním názorem vede.

Na základě výměny názorů mezi mnou a paní odpovědnou vedoucí Terezou Janků (výpis přiložen na konci), když si dovolím zvýraznit větu paní Janků, cituji: "...Pokud Vám nějaký příspěvek připadá smazaný nevhodně, ozvěte se nám, určitě se Vaší stížností budeme zabývat.", konec citátu, jsem se dnes rozhodl paní Janků znovu oslovit a činím tak cestou otevřeného dopisu, který máte možnost právě číst.

Dobrý den paní Janků,

od 7. do 10.února jsme spolu komunikovali o samolibé činnosti vašich inkvizitorů a jejich anonymitě (diskuse IDNES.cz - František Chmelař (1607063) - dotaz), kde jste mne několikrát ubezpečila o jejich nezaujatosti.

Dovoluji si s Vaším názorem na korektnost vašich redaktorů zásadně nesouhlasit.

Od 27.ledna 2016 mně bylo smazáno pět níže připojených diskusních příspěvků, na nichž žádné vulgarity neshledávám ani omylem, zvláště pak ty poslední dva, které jsem napsal k článku paní Jany Pšeničkové "Když nebudete pít alkohol, skončíte jako Hitler, řekl Zeman studentovi", protože takový článek do slušné a kultivované skupiny nepatří ani omylem a vůbec neměl být vzhledem k jeho nadpisu i obsahu publikován!!!

Také Vám doporučuji přečíst si diskusi pod článkem a hlavně si to nechte seřadit podle +/-, asi budete hodně překvapena.

Na závěr Vás žádám, paní Janků, o informaci, jak jste vyřešila tak obrovské pochybení Vaší podřízené paní Jany Pšeničkové.

Děkuji a přeji hezký den

František Chmelař

P.s.: moje poslední smazané příspěvky:

To je pravda a není to žádná lež,já osobně znám lidi, kteří u toho byli!
Havel byl, je a na věčné časy taky bude neskutečně velké prase!!!
24. února 2016 21:58 - Když nebudete pít alkohol, skončíte jako Hitler, řekl Zeman studentovi
Důvod smazání: Příspěvek nepatří do slušné a kultivované diskuse.

Taky poblil celé vládní letadlo. Havel je prostě ... Václav Veškrna Ruzyně, budiž mu země co nejtěžší.
24. února 2016 21:45 - Když nebudete pít alkohol, skončíte jako Hitler, řekl Zeman studentovi
Důvod smazání: Příspěvek nepatří do slušné a kultivované diskuse.

Uálové v akci, to zas bude v kavárnách nazvraceno ;-D;-D;-D
1. února 2016 12:27 - Po Zemanově výroku o kalašnikovu bude demonstrace na podporu Sobotky
Důvod smazání: Příspěvek nepatří do slušné a kultivované diskuse.

Ta informace není úplně špatná, ale dobrá by byla teprve tehdy, pokud by to nebylo "...až polovinu... ", ale 99,9%. Jen jeden z tisíce je totiž opravdový uprchlík, těch zbývajících 999 jsou vyžírky a likvidátoři slušných lidí a společnosti.
S opravdovými uprchlíky problém nemám, viz nedávno přišedší syrští křestané, ale vykutálené ekonomické a evropskou kulturu likvidující šmejdy vystát nemohu ani omylem ;-€;-€;-€
28. ledna 2016 8:37 - Švédsko a Finsko vyhostí až sto tisíc neúspěšných žadatelů o azyl
Důvod smazání: Příspěvek nepatří do slušné a kultivované diskuse.

Tak takovéto návrhy od zlodějky rohlíků ze sámošky, která by měla spíš zaplatit dluh za neoprávněné užívání sněmovního vozidla jejím synem, jsou opravdu k smíchu ;-D;-D;-D
27. ledna 2016 14:12 - Ať se Zeman omluví, navrhla Němcová. Jandák posílal poslance do Bohnic
Důvod smazání: Příspěvek nepatří do slušné a kultivované diskuse.

Tady končí můj dnešní dopis adresovaný paní Janků i všem ostatním čtenářům.

 

Následuje výpis mojí e-mailové komunikace ze začátku února tohoto roku s odpovědnou vedoucí iDnesových redaktorů a inkvizitorů paní Terezou Janků na téma:

"Kdo a proč maže diskusní příspěvky".
Nemá cenu, abych z napsaného dělal nějaký výtah, takže je jednodušší, když to zde přetisknu.

******************************************************************************
7. února 2016 22:25:39
Komu: Stiznosti
Předmět: diskuse IDNES.cz - František Chmelař (1607063) - dotaz
Automaticky předáno dál podle pravidla
Kontakt: moje e-mailová adresa
Tip redakci v ostrově: muj.idnes.cz

Dobrý den, nebylo by možné zařídit to tak, aby při smazání kteréhokoli příspěvku likvidátor kromě nic neříkající fráze taky připojil svoje jméno, aby bylo vidět, že je dostatečně zodpovědný a za svou práci se nestydí?

Vždyť i když dostanete pokutu od policisty za nějaký přestupek, tak vám přece jednak řekne za co (v souladu se zákonem) a taky máte možnost minimálně znát jeho osobní číslo. Jak je možné,že iDnes maže příspěvky naprosto anonymně? Ideální by bylo to, že by smazaný příspěvek nezmizel úplně, ale zůstala by tam informace, že Pepek Vyskoč (tedy odpovědný inkvizitor) smazal příspěvek kvůli tomu a tomu a plně za svou dobrou práci ručí! Pokud by tak učinil na základě udání někoho jiného, pak by nebylo od věci, jméno udavače uvést ;-)

Děkuji a přeji hezký den
František Chmelař

******************************************************************************
9. 2. 2016 12:05:48
Vážený pane Chmelaři,
rozumím Vaší námitce, ale identitu administrátorů diskusí nesdělujeme. Mám-li být upřímná, je to takto: úplně stačí, že vulgární e-maily chodí nám, jejich nadřízeným, nevidíme důvod, proč tím zatěžovat i je.
Za jejich práci ručíme my jako jejich nadřízení. Pokud Vám nějaký příspěvek připadá smazaný nevhodně, ozvěte se nám, určitě se Vaší stížností budeme zabývat.

S pozdravem Tereza Janků
Blog a Diskuse iDNES.cz    

******************************************************************************
10. února 2016 13:14
Dobrý den paní Janků,
pokud někdo ručí za svoji práci a je přesvědčen, že to dělá správně, tak by se neměl stydět se k tomu přiznat a podepsat se. Anonymní dopis se přece taky bez přečtení hází do koše, tak proč anonymitu podporujete?
Vaše podmínky k mazání příspěvků jsou, bohužel, nastaveny tak, že proti zlovůli a mnohdy i nesprávnému výkladu příspěvku příslušným inkvizitorem není odvolání.
Navíc mám nejen dojem, ale dokonce i přesvědčení, že mnozí vám podřízení pracovníci se takto chovají proto, že nesdílejí moje obecné politické názory. Vede mne (a nejenom mne) k tomu ta skutečnost, že stejná slova a pouze jiný předmět vede u jednoho diskutujícího ke smazání příspěvku, zatím co příspěvek druhého tam v pohodě přetrvává. Zvláště do očí bijící je to např. u zastánců pana prezidenta Zemana a jeho odpůrců. Zatímco u zastánců je jakákoli záminka pro smazání dobrá, u odpůrců pak mohou být vulgarity a napadání prezidenta a i jeho podporovatelů daleko za hranou slušnosti a neděje se vůbec nic. Přesně stejně, ale v obráceném gardu, je to se Schwarzenbergem a Kalouskem a mnohými dalšími z pravé strany politického spektra. Jejich obhájcům projde vše, odpůrcům nic. Já chápu, že je asi většina Vašich podřízených politicky orientována vpravo, proamericky, proEU, proti levici, Rusku atd., ale rozhodně své soukromé názory přece nesmí vnášet do své práce.
Ještě mnohem významněji se to v posledních několika měsících projevuje v přístupu k islámské invazi do Evropy. Tomu, proč jsou vašimi redaktory téměř unizono podporováni zastánci islámu a invaze islamistů do Evropy, opravdu nerozumím. Dokonce ani nechci, aby byli proti islamistům, tak jak to převažuje ve společnosti, úplně by stačila jejich POUHÁ NESTRANNOST, ale ta jim naprosto chybí.
Proto považuji za žádoucí, aby u smazaných příspěvků bylo jméno toho, kdo jej smazal. Možná by nebylo od věci obsah příslušného příspěvku sice smazat s poznámkou, že byl smazán a proč (samozřejmě se jménem mazajícího), ale vlákno tam ponechat, protože mnohdy jsou v něm další zajímavé myšlenky, které by zapadnout neměly.
V každém případě Vám, paní Janků, děkuji za to, že jste mi vůbec odepsala. Vaše důvody k anonymitě vašich mazačů diskusních příspěvků ale nepovažuji za dostatečně relevantní. Pokud se nemýlím, tak právě kvůli odpovědnosti diskutujících za své příspěvky jste zrušili anonymy v diskusi, tak proč neměříte všem stejným metrem a nedonutíte k dostatečné odpovědnosti i svoje podřízené.
     
Zdravím a přeji hezký den
František Chmelař

******************************************************************************
10. 2. 2016 13:25:14
Vážený pane Chmelaři,
ještě jednou tedy: anonymní nejsme. Jak vidíte, odpovědný pracovník (tzn. já a kolega Banga) se pod své e-maily podepisuje. Pokud Vy nevidíte jako relevantní důvod, že nemáme zájem na tom, aby naši kolegové a kolegyně dostávali e-maily typu "chcípni ty píčo", zkrátka se v tomto bodě neshodneme. My to považujeme za nepřijatelné a nehodláme je tomu vystavovat.
Rovněž není pravda, že "není odvolání" - máte možnost napsat nám a my se daným příspěvkem budeme zabývat.
Co se týče Vaší námitky o zaujatém mazání: mažeme příspěvky, které neodpovídají naší představě o slušné diskusi (najdete ji zde: http://redakcni.blog.idnes.cz/c/317826/deset-hlavnich-duvodu-proc-jsme-vam-mozna-smazali-prispevek.html). Že mažeme zaujatě, z toho nás obviňují lidé napříč celým názorovým spektrem. Je pravda, že v diskusích najdete výroky, které našim pravidlům neodpovídají - má to prostý důvod: buď jste viděl diskusi dřív než administrátor (příspěvky nekontrolujeme předem, ale až po publikaci), nebo jsme ho zkrátka neviděli vůbec.

Příspěvků jsou desítky tisíc denně. Nemohu než zopakovat - pokud Vám nějaký příspěvek připadá nevhodný, nahlaste ho, budeme se jím zabývat.

S pozdravem Tereza Janků
Blog a Diskuse iDNES.cz

******************************************************************************
10. února 2016 13:36
Dobrý den paní Janků,
takových upozornění na příspěvky s vulgárními slovy a osobním napadáním jiného diskutujícího jsem zaslal docela dost s nulovou reakcí vašeho odpovědného pracovníka. Právě na základě toho soudím, že jsou Vaši podřízení zaujatí a neměří všem stejným metrem.
Možná Vám vaši podřízení něco říkají, jiné však činí.
Pokud nejste ochotna akceptovat můj názor ohledně anonymity a zveřejnit jejich jména, je to Vaše právo.
Pak ale máte velmi elegantní možnost to řešit úplně stejně jako Policie ČR - policista nemusí sdělit svoje jméno, ale sdělit svoje služební číslo je povinen, dokonce jej musí nosit tak, abyste si ho mohla přečíst a poznamenat bez toho, že si o to musíte říct!
To nejste schopni ani tak jednoduchou identifikaci realizovat?

Zdravím a přeji hezký den
František Chmelař

******************************************************************************
10. 2. 2016, 13:46:04
Vážený pane Chmelaři,
ujišťuji Vás, že nahlášené příspěvky pravidelně kontrolujeme. Pokud nějaký z diskuse nezmizel, je to buď proto, že nahlášen korektně nebyl, nebo ho administrátor posoudil odlišně (to nemohu bez bližších informací říct).
Co se mých podřízených týče, ujišťuji Vás i o tom, že máme samozřejmě možnost zjistit, co kdo maže, a zda se řídí našimi zásadami. Jsou to informace interní a hodláme tento stav zachovat z důvodů, které jsem Vám už přiblížila.
Považujte to prosím za můj poslední e-mail k tomuto tématu, víc času mu už bohužel věnovat nemohu.

S pozdravem Tereza Janků
Blog a Diskuse iDNES.cz

******************************************************************************

Dovoluji si upozornit, že na moji otázku ohledně identifikace inkvizitora "To nejste schopni ani tak jednoduchou identifikaci realizovat?" pro jistotu nerealizovala vůbec.

Ještě drobný dodatek k inkriminovanému článku Pšeničkové, který jsem již také na facebooku uvedl:

Paní / slečna Jana Pšeničková napsala na veskrze objektivním iDnesu článek "Když nebudete pít alkohol, skončíte jako Hitler, řekl Zeman studentovi". Jako každý jiný presstitut vytrhlo to Pšeničková slova z kontextu a výsledkem je nadpis hodný křišťálové lupy, která to zveřejnila. :-)
Protože mám rád pravdu, tak jsem si tu slátaninu přečetl před tím, než jsem na ni začal psát svůj názor.
Ačkoli nemám rád vulgarity a napadání, vůči ženám zvlášť, tak ve mně vzkypěla krev a napsal jsem tomu "Jana Pšeničková toto, cituji:
"Vy jste idiot nebo debil, Pšeničková? Tak hloupý hloupý článek by nenapsal ani Pepek Vyskoč po tisíci doktorátech na humanitárních fakultách všech univerzit celého světa :-D", konec citátu.
Co k tomu dodat: mládí mnohdy plodí nesmysly, ale v případě toho Pšeničkové to bylo za hranou únosnosti :-(

P.s.: ve středním rodu oslovuji "to Pšeničkovou" proto, že to je ještě hodně infantilní osůbka :-D

K článku "odpovědné" redaktorky proběhla diskuse, z ní mi iDnesový inkvizitor smazal dva diskusní příspěvky (viz výše). Pro zajímavost deset příspěvků s nejvíce kladným hodnocením uvádím:
Lukáš Závodský: Neminim se Zemana zastavat, ale ten titulek je uplne mimo a Zeman studentovi vubec nic takoveho nerekl sni nedoporucil. Je krasne videt, jak se pisalci snazi chytit cehokoliv, cim Zemana poskodi. Proc?:-/    +63/-2
Josef Pišvejc: Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá. Na toho vemte bič a hůl, to není člověk, ale vůl. Jan Werich +111/-8
Honza Piták: Takze to co je v titulku Zeman vubec nerekl ;-D +147/-13
Valerie Weberová: Je jasné, že autorka článku slyšela jen to, co chtěla slyšet a o tom i napsat. Pro ty co tam nebyli. Zeman byl studenty srdečně vítán, což autorka asi přehlédla, jinak by se o uvítání studenty určitě v článku zmínila. Aula byla narvaná. Během hodiny odpověděl na mnoho otázek týkajících se například kritického myšlení, teorie nevzdělanosti, Evropské unie, práv Lužických Srbů, inkluze handicapovaných dětí ve školách. Samozřejmě Zeman na tyto otázky odpovídal známými bonmoty, jak jinak. O kritickém myšlení řekl, že je výsadou sebevrahů, EU je skvělý projekt ale špatně řízený, Turecko do EU nepatří a handicapované děti jsou v normálních školách připravení o pocit úspěchu. Politici by se neměli posuzovat podle jejich libůstek, ale podle činů. Neslyšela jsem nic, co bych považovala za nějak pobuřující či vulgární. Odpovídal rychle a vtipně, ale je jasné, že novináři asi slyšeli něco jiného. K politice patří i úsměv, proto nakonec řekl i anekdotu o tom, jak se Václav Klaus a Miloš Zeman potkají v pekle. +146/-14
Gabriel Horten: Po přečtení titulku a článku soudím, že by měla být autorka popravena za vraždu na základě stejného vztahu, jako je mezi titulkem a článkem.:-P +87/-7
Iva Polansky: Obsah clanku vubec neodpovida nadpisu. Pro ty, kteri se neobtezuji dalsim ctenim, je ted Zeman odsouzenihodny za slova, ktera nikdy nerekl. Kde je novinarska etika? +49/-2
Josef Baloun: Takže jako vždy,řekl něco uplně jiného než novináři vytáhnou,náležitě upraví a budou tu lživou manipulaci opakovat do zblbnutí...Rv    +71/-6
Jiří Chocholáč: hezký manipulativní nadpis +70/-6
Cyril Pavelka: Demagogie nejvyššího kalibru! "Když nebudete pít alkohol, skončíte jako Hitler, řekl Zeman studentovi" Zeman řekl, že hodnotit politiky nemůžeme podle toho jestli kouří nebo pijou, ale podle toho, co činí a říkají. Editor si zahrává, Už dvakrát iDnes musel změnit titulek na základě porušení etických principů. Stížnost na iDnes shledala etická komise Syndikátu novinářů jako důvodnou. Opět jsme tedy svědky dehonestace na základě osobních antipatií. FUJ, horší než Blesk! +47/-3
Josef Pišvejc: Zajímalo by mne, jestli by se dotyčný student na totéž zeptal třeba Václava Havla, který se rovněž nevyhýbal cigaretám ani alkoholu (tím, ale rozhodně nechci říct, že to byl opilec). Rovněž by mne zajímalo, co by mu asi VH odpověděl (asi by to bylo kulantnější vyjádření téhož co myslel MZ). +51/-4

Na těch diskusních příspěvcích je jedna zajímavost: ani jeden nehodnotí článek "Když nebudete pít alkohol, skončíte jako Hitler, řekl Zeman studentovi" nejen kladně, ale dokonce ani neutrálně!!!

Závěrem mohu napsat jediné: obrázek o tom, co jsem napsal a názor na zaměstnance iDnes si udělejte každý sám.

Autor: František Chmelař | pátek 26.2.2016 14:16 | karma článku: 18,11 | přečteno: 1085x
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1160x
mjr.v.v. František Chmelař, Náčelník vojenské expozice Muzea studené války a protivzdušné obrany, www.bunkr-drnov.cz

Seznam rubrik