50 dnů od zahájení útoků letectva Ruské federace na teroristy IS a ISIL v Sýrii

18. 11. 2015 18:44:34
Shrnutí dosavadního působení letectva Ruska proti teroristům IS a ISIL v Sýrii, možnosti a nutnosti vývoje boje s islamisty z celosvětového hlediska.

Dnešek je „jubilejní“ 50. den od zahájení leteckých úderů Ruska na pozice teroristů v Sýrii. V této souvislosti jsem narazil na zajímavý článek od Viktora Sokirka, který se zabývá působením armády Ruské federace v Sýrii. Vzhledem k tomu, že naše sdělovací prostředky jsou v oblasti informování o této skutečnosti jako partyzáni a hodně Čechů ruštinu a azbuku dost dobře neumí, považuji za vhodné tyto informace zveřejnit i přesto, že budu označován za kremlobota, rusofila, bolševika, agenta KGB a já nevím co ještě. To je ale naprosto nepodstatné a těm, kteří ještě neshodili klapky ze svých očí ohledně potřeby opravdu široké celosvětové spolupráce boje proti islamistům, IS a ISIL doporučuji tento můj článek nečíst.

Jak chce Rusko vymazat teroristy ISIL z mapy světa

Efekt vojenské operace Vzdušných kosmických sil Ruské federace (dále VKS RF) v Sýrii je zřejmý všem: reálný nepřítel představovaný teroristy „Islámského státu“ jsou úspěšně likvidováni. Nicméně všechny doposud prováděné údery na pozice ISIL a fronty an-Nusrá, které byly prováděny od 30. září tohoto roku na základě žádosti prezidenta Sýrie Bašára Assada, byly v podstatě procházkou růžovým sadem.

Plody svého nelidského činu s 214 zavražděnými lidmi na palubě Airbusu A-321 začali teroristé sklízet od 17. listopadu, když Rusko zdvojnásobilo množství bojových vzletů a k úderům na syrské teroristy bylo poprvé použito strategické letectvo. Jak informoval mistr obrany RF armádní generál Sergej Šojgu, celkem bylo naplánováno 127 bojových vzletů k provedení přesných úderů na více než 200 objektů ISIL v Sýrii, a to do dvou dnů.

Během minulých 50 dnů bylo podle informace náčelníka generálního štábu ozbrojených sil RF armádního generála Valerie Gerasimova provedeno více než 2300 bojových vzletů. V průběhu bojové činnosti bylo zničeno:

- cca 600 velících center (štábů);

- 64 teroristických výcvikových táborů;

- více než 50 dílen a manufaktur na výrobu zbraní a munice.

Současný úder na pozice ISIL byl nejmohutnější a nejefektivnější. Účastnily se ho nejen letouny ruské skupiny dislokované u syrského města Latakia, ale navíc dalších 25 letadel dálkového letectva: Tu-160, Tu-22, Tu-95MT a také 8 bombardérů Su-34 a 4 Su-27M. Předpokládá se, že některé údery opět provedeny řízenými střelami s plochou dráhou letu odpálenými z Ruských válečných lodí ve Středozemním moři. Úder byl proveden na provincie Rakká a Deir ez-Zor, tedy bašty islamistů v Sýrii.

Aktivizace ruského vojenského přístupu v Sýrii je v prvé řadě svázána s výsledky vyšetřování příčin katastrofy dopravního letadla letecké společnosti Kogalymavia, ke které došlo před dvěma týdny nad Sinajským poloostrovem. Ředitel FSB Ruska (Federalnaja služba bezopasnosti = Federální bezpečnostní služba) Alexandr Bortnikov doložil 16. listopadu prezidentovi RF: „Je to teroristický útok. Organizátor – Islámský stát“. Druhý den ráno byla zahájena operace odplaty, zatím na pozice džihádistů v Sýrii.

Na zasedání Rady bezpečnosti RF řekl prezident Vladimír Putin: „Naše bojová činnost v Sýrii musí nejen jednoduše pokračovat, ale musí být zesílena takovým způsobem, aby pachatelé pochopili, že odplata je nevyhnutelná.“. Při tom prezident jednoznačně dal na srozuměnou, že zesílení leteckých útoků na ISIL nejsou mstou za zničení ruského dopravního letadla. Msta, přesněji však odplata, by nastala v libovolném případě a v jakémkoli místě na Zemi, a to bez jakéhokoli slitování.

Podobné zkušenosti má Ruská armáda už z minulosti. V roce 2008, když bylo teprve zahájeno přezbrojení na nové technologie zbraňových systémů, byl vynucen smír s Gruzií. V tytéž roky ruské speciální složky mohly všechny teroristy, kteří ovládali Severní Kavkaz a terorizovali prakticky celé Rusko.

Ze seznamu teroristů můžeme vzpomenout Šamila Basajeva (zlikvidován v roce 2006), který organizoval teroristický nájezd na Buděnnovs, byl odpovědný za akci v koncertním sále v Dubrovce, školy v Beslanu, zničení civilních letadel. Další např. Chattab – terorista číslo jedna zabit v roce 2002. Musa Barajev – organizátor teroristické akce při muzikálu Nord-Ost, zabit v průběhu útoku 26. října 2002.

Doku Umarov, odpovědný za mnoho teroristických útoků včetně výbuchu ve vlaku Něvský expres, výbuchu v Moskevském metru a na letišti Domodědovo, byl zabit v průběhu operace „Likvidace šajtanu“ v roce 2013.

„Najdeme je na libovolném místě planety a potrestáme je“, slíbil prezident RF Vladimír Putin, když mluvil o teroristech, kteří zničili ruské civilní dopravní letadlo. „A tím si mohou být jisti – najdeme je a potrestáme.“.

„Situace ve světě se zásadně změnila po posledních dvou teroristických akcích – zničení letadla s 214 lidmi na palubě nad Sinajským poloostrovem a v Paříži.“, míní ředitel Centra analýzy strategií a technologií Ruslan Puchov. „Nazvat ‚prozřením‘ je to možné pouze v souvislosti s Evropskými státy, které podobny pštrosu strkaly hlavy do písku a nebyly schopny rozeznat reálnou hrozbu vznikající agresí Islámského státu v Sýrii a Iráku v souvislosti s imigrační politikou EU.

Výsledkem této politiky je teroristický útok provedený 13. listopadu v Paříži. Je to hodně tvrdá škola, nicméně právě tento zločin dává Evropanům šanci rozpoznat výchozí nebezpečí, které z imigrační politiky pramení. Ne náhodou se prezident Francie chystá na setkání s prezidentem Ruska, aby projednali další postup v boji s teroristy IS. Není náhodou, že dříve odmítané iniciativy Ruska k regulaci konfliktu na Blízkém východu nachází mnohem větší vstřícnost Evropských představitelů. Pochopení nebezpečí pro celou Evropu, které přichází po výše uvedených tragických událostech, umožňuje společně čelit útokům na Evropské státy i Rusko.“.

Při tom, že Rusko se svým momentálním vojenským potenciálem může v pravém smyslu slova rozdrtit všechny pozice ISIL na prach (což je vidět podle posledních výsledků), politické vedení Ruska upřednostňuje normalizovat situaci na Blízkém východu v součinnosti s Evropskými státy. Není náhoda, že prezident Ruska Vladimír Putin dal generálnímu štábu jasný úkol navázat kontakty a vojenskými představiteli Francie, která teď zahájila vzdušné údery na pozice ISIL v Sýrii.

Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle ještě nedoplul do výchozí pozice u východního břehu Středozemního moře a ruský raketový křižník Moskva (vlajková loď Černomořské flotily) už s ní navázal spojení.

Ruští námořníci jsou připraveni společně plánovat činnost francouzského a ruského letectva v úderech z moře (momentálně jsou francouzské bombardéry i stíhací letouny dislokovány na vojenských letištích v Saúdské Arábii).

„Musí být vypracován plán společné činnosti jak na moři, tak ve vzduchu!“, stanovil vojskům úkol Vladimír Putin. Při tom Ruský prezident zdůraznil, že ruské letectvo působí v Sýrii i proto, že musí chránit Rusko a svoje občany.

„Události v Sýrii jsou s velkou pravděpodobností první etapou III. světové války“, myslí si orientalista Igor Měščan. Ve svém názoru bere v úvahu především hlavní velmoci, tedy USA, Čínu a Rusko, mezi kterými by mohl konflikt až do úrovně jaderné války. Blízký Východ se však podle něj může ne rozbuškou, ale tlumicím elementem, protože právě „... v této oblasti by mohly velmoci i ostatní státy takzvaně ‚vypustit páru‘, v tomto případu právě proti Islámskému státu. V současnosti jsou Čína i Evropa připraveny ke koalici s Ruskem. Nesrozumitelná je ale postoj USA, které jsou za vznik islámského terorismu odpovědné a stály u jeho zrodu. Dříve či později se ale Spojené státy budou postavit na stejnou stranu barikády společně s ostatními.“.

Připomínám, že Rusko navrhlo spolupráci v boji s terorismem ISIL všem zainteresovaným státům včetně USA. Dokonce tisková agentura Reuters s odkazem na oficiální představitele USA podotknula, že Rusko předem upozornilo americkou stranu na provedení úderů řízenými střelami s plochou dráhou letu z lodí i strategických letadel.

Originál článku: http://tvzvezda.ru/news/forces/content/201511180816-patt.htm#

Použité fotografie: Dmitrij Korobejnikov, RIA Novosti, Ministerstvo obrany Ruska, Tisková služba prezidenta Ruska, Ugolok něba, Army.lv

Autor: František Chmelař | středa 18.11.2015 18:44 | karma článku: 33.11 | přečteno: 1129x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 274 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 474 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.19 | Přečteno: 114 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1160

mjr.v.v. František Chmelař, Náčelník vojenské expozice Muzea studené války a protivzdušné obrany, www.bunkr-drnov.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...